Wasbare luiers

Toen mijn eerste zoontje geboren werd, wilde ik graag wasbare luiers gaan gebruiken. Van de kleinste maat had ik een aantal luiers van verschillende merken gekocht, om eens uit te proberen. Het leek me niet zo ingewikkeld om zo'n dingen zélf te naaien, dus ik schafte me een naaimachine aan en ging met oude flanellen lakens aan de slag. In de tijd die volgde, heb ik mijn naai-microbe opgelopen..  


Ook bij het naaien ben ik gaan experimenteren. Ik heb verschillende patronen (gratis en betalend) uitgeprobeerd en aangepast en ben uiteindelijk gekomen tot een eigen patroon, dat voor mijn jongens perfect zat. Niet te breed tussen de beentjes, niet te smal bovenaan, veel rek in de beentjes en aan de rug zodat het volgens mij voor kindjes met verschillende lichaamsbouw goed moet passen.


Naaipatroon

Mijn 3 zoontjes zijn ondertussen al flinke kerels geworden, dus ik ben al een tijdje 'uit de luiers', maar ik wil mijn patroon en informatie graag ter beschikking stellen van andere moedige mama's en papa's.

Uitproberen hoeft niet veel te kosten, als je eens rond vraagt, of in de kringloopwinkel gaat zoeken, vind je wel flanel of molton om goedkoop mee aan de slag te gaan.

Overbroekje

Het luierpatroon dat je hier kan vinden is voor de luier zelf. Hier moet dan nog wel een overbroekje over gedaan worden. Ik heb ook geëxperimenteerd met AIO (All In One luiers) die een waterdichte laag in de luier zelf bevatten en dus geen overbroekje vereisen, maar mijn ervaring was dat je hiermee toch veel sneller lekkage hebt en dat is heel vervelend. Bovendien drogen zo'n luiers veel slechter. Een overbroekje hoef je niet elke keer te wassen, als je het na elke verschoonbeurt een paar uurtjes laat luchten, kan je het wel een aantal keer gebruiken voor het gewassen moet worden.


PopoWrap

Ik heb zelf ook overbroekjes gemaakt die goed pasten en waterdicht waren, maar het is niet zo eenvoudig om de goede stof (PUL) en de dikke, zachte omvouwelastiek hiervoor te vinden. Dat heb ik toen allemaal in Amerika besteld, wat op zich wel meeviel qua verzendkost en verzendtijd, maar aangezien je van overbroekjes per maat maar 3 à 4 stuks nodig hebt, kan je voor dat geld eigenlijk niet zelf aan de slag gaan. Zeker als je meteen goede overbroekjes koopt, want daar heb je ook wel veel verschil in. Ook hier weer veel geëxperimenteerd en ikzelf had de beste ervaringen met 'PopoWrap' overbroekjes van Popolini. Die zijn super van kwaliteit en van pasvorm. Zeker in combinatie met mijn luierpatroon. Een aanrader!!